Urteteer fra Haven og vindueskarmen


Af Gunvor M. Juul


Urteteer er lette at lave. Nogle brygges for sjov og drikkes fordi de smager godt. Andre brygger man for at lindre hverdagens småskavanker.


Hvis man selv dyrker urterne til teerne, kan man hele sommeren bruge de friske planter direkte fra haven, og hvis man dyrker nogle af dem i potter i vindueskarmen, kan man bruge friske planter hele året.


Hele sommeren kan man høste små bundter af urterne og hænge dem til tørre indsvøbt i en avisside på et skygget sted. På den måde kan man skaffe sig et forråd til vinteren. Når urterne er helt tørre kan de hældes på mørke glas. Husk at tjekke de tørrende planter jævnligt og kassere de planter som får skimmelangreb.


Rødder bør graves op i det tidlige efterår, hvis de skal gemmes til vinteren: gør rødderne helt rene for jord, dup dem helt tørre igen, hvis der er brugt vand til rengøringen. Skær dem i mindre stykke og lad dem tørre udbredt på en rist eller lignende. (Der findes forskellige teknikker til at tørre i ovn /mikrobølgeovn etc., men det er sjældent nødvendigt). Når de er knastørre hældes de på rene mørke glas.


Der er mange fordele ved at tilberede sine urteteer af egen avl – frem for alt kvaliteten: man slipper for sprøjtemidler, man får en bedre kvalitet når urterne høstes på det  tidspunkt hvor de dufter stærkest (frem for på det tidspunkt, hvor høstmaskinen er ledig), man får mindre jord med i teen fordi urterne skæres af højere oppe og tørrer hængende, man risikerer ikke at få billige erstatningsprodukter (tit forfalskes / drøjes dyre
ingredienser med billigere)
– og så er det også både sjovt og spændende og tit også billigt at dyrke og brygge
sin egen te.


Der er desværre også nogle ulemper ved hjemmedyrkede urteteer: man kender ikke styrken af urternes lægende egenskaber
– de svinger meget efter høsttidspunkt, tørreteknik, jordbundens beskaffenhed, klima....
Professionelle urteproducenter får testet deres produkter i laboratoriet inden de doserer planterne. Urteteer til medicinsk behandling af alvorligere sygdomme bør derfor ALTID være professionelle standardiserede produkter fra et troværdigt firma og doseret efter lægelig vejledning.


Generelle anvisninger for brygning af te:
Blade og blomster:
Friske plantedele: overhældes med kogende vand. Der bruges 1-2 spsk urter pr. kop. Teen trækker under låg.
Trækketid: 3-5 minutter. De fleste planter må gerne blive i tekanden længere (tag dog altid salvie, malurt og andre bitre urter op når teen har trukket).
Tørre plantedele:
behandles som friske blade og blomster. Dosis er dog 1-
2 tsk. pr. kop og trækketiden kan øges til 5-10 minutter.
Rødder:
Mange rødder har bedst af at blive sat i blød i koldt vand ½ time og først derefter varmet langsomt op til kogepunktet, hvor det simrer i 10 min. Afkoget sies. Lakridsrod og ingefærrod kan dog behandles som tørrede blade. Dosis: ½-1 tsk. findelt rod pr. kop. (Pulver doseres lidt mindre)
Frø:
Frø bør knuses let før brug. Behandles derefter som tørrede blade.


Urteteer til hverdagens småskavanker:
1. Baby
Te af knuste fennikelfrø fremmer mælkeproduktionen hos en ammende mor og giver lindring for luft i maven hos baby.
Når amningen er stoppet kan moderen drikke te af lægesalvie for at få mælkeproduktionen til at standse igen (drikkes flere gange dagligt).
2. Gravide
Gravide og nybagte mødre bør altid tage lægen med på råd. Mange planter tåles ikke af gravide, som f.eks. helt skal undgå aztekisk sødurt, polejmynte, malurt og rude og skære kraftigt ned på brugen af lægesalvie, humle og anis. Desuden skal vanddrivende midl
er (incl. lavendel og mælkebøtte) omgås med stor varsomhed
3. Overgangsalder
Mod svedeture drikkes te af lægesalvie flere gange dagligt.
Hormonbalancen kan hjælpes af te af humlekopper, som har en østrogenlignende effekt. Humle kan med fordel blandes med andre urter, som kan dulme den bitre smag: prøv f.eks. at tilføje citronmelisse eller citronverbena.
4. Smerter
For hovedpine og ledsmerter kan man drikke te af mjødurt blade/blomster. Mjødurt må ikke bruges af folk, som er allergiske overfor salicylsyre (aspirin), eller som skal undgå blodfortyndende stoffer.
Gigt: te af ingefærrod kan lindre symptomerne hos en del gigtpatienter (indgnidning af
perikon-olie på ledene er også gavnligt for mange)
Ørepine kan lindres ved at nulre et rosengeranieblad og lægge det i øregangen som førstehjælp.
5. Vanddrivende
Mælkebøtteblade, persille, lavendel og brændenælde er alle vanddrivende. Mælkebøtten og persillefrø er kraftigt virkende. Mælkebøtte er meget bitter – tilsæt citronmelisse /citronverbena eller pebermynte for at gøre smagen bedre. Brændenældete kan drikkes i en længere periode, mens de øvrige midler kun bør bruges i kort tid ad gangen. Hvis man jævnligt har brug for vanddrivende midler bør man snakke med lægen (det kan
bl.a. være tegn på dårlig hjertefunktion).
6. Betændelse m.v.
Forkølelse: te af pebermynte giver luft i næsen. Te af kamilleblomster renser og desinficerer.
Slimløsende: te af lægestokroserod, anisisopblade og lakridsrod løsner fastsiddende slim. (Folk med tendens til forhøjet blodtryk bør undgå lakridsrod).
Tandkød: Te af timian og salvie desinficerer og opstrammer tandkødet – gurgl godt med teen. Min egen erfaring er, at hvis man tilsætter en smule salt til gurgleteen, så virker den endnu bedre.
Ondt i halsen: te af timian, salvie, kamilleblomster, sevenseas eller rosengeranium
desinficerer og lindrer.
Bihulebetændelse: Indånd dampene af stærk lavendelte. (Lavendel må ikke bruges af højgravide)
7. Søvnbesvær og stress
Akut søvnbesvær: humle*, lavendel og baldrian* virker søvndyssende. Lavendel er mildt virkende, men den er også vanddrivende så drik kun en enkelt kop: det er for ærgerligt at skulle stå op igen, når man lige er faldet i søvn. Baldrian og humle virker stærkere. Gravide skal konsultere lægen.
Stress: citronmelisse, lavendel, baldrian* og hvidtjørnsblomster er gode midler i kampen mod stress. Ved akut stress kan baldrian være et godt valg. Ved  længerevarende stress er det måske bedre at bruge de lidt mildere citronmelisse og lavendel. Hvidtjørnsblomster hjælper med at bekæmpe de langtidsvirkninger stress
kan have på hjertet.
*Husk: sløvende midler som humle og baldrian bør ikke bruges før man skal være chauffør el. lign.
8. Fordøjelse
Oppustethed: fennikelfrø, anisfrø, kommensfrø, sar, timian, ægte krusemynte. Til små børn: fennikelfrø.
Mavesyrehæmmende:lakridsrod*, mesterrod (ofte virker det også at tygge et par mandler rigtig grundigt)
Appetitfremmende: pebermynte, malurt, (og artiskok). En kop te drikkes langsomt før måltidet.
Fordøjelsesfremmende: sar, salvie, timian, krusemynte.
Man kan blande urterne efter behag. Virker især godt efter et måltid med meget fedt.
Afførende: lakridsrod* - virker hurtigst hvis teen brygges på lakridsrodspulver –
ca. ½-1 tsk. til en kop.
*Lakridsrod bør ikke bruges af folk med tendens til forhøjet blodtryk.
9. C-vitamintilskud
Friske kvanblade / -stængler kan bruges til et lille vitamintilskud. Teen smager dejligt og kan også bare drikkes ”for sjov”.
Vær opmærksom på at kvansaften ikke må komme på huden, da den kan give udslæt, men der er intet problem ved indvortes brug.
10. Køresyge / kvalme
Ingefærrod er godt mod kvalme. Teen må gerne sødes. Den kan drikkes lun eller sættes i køleskab og drikkes som en slags limonade.
Urteteer til fornøjelse:
1. Blågrønt ”heksebryg”
Tag stængler af frisk anisisop med blade og især de lilla blomsterstande, citronmelisse
blade (også gerne med stængler og evt. blomster) – cirka lige meget af hver. Får en flot blågrøn farve!
2. Earl Grey – Mint
Eau de cologne myntestængler med blade (og evt. blomster). Brygget alene giver det en rigtig dejlig myntecitrussmagende te. Kan evt. blandes med hestemynte eller ”ægte” mynter efter smag.
3. Oswego Tea
Hestemynte er en fremragende teplante, som i USA ofte kaldes Oswego te. (Der er flere hestemyntearter. Monarda didyma er klart den bedste )
4. Liberty Tea
Lige dele af ægte krusemynte, pebermynte og grøn mynte. Teen blev drukket i  Nordamerika under uafhængighedskrigene, hvor man bl.a. nægtede at købe sort te via de engelske handelsskibe.
5. Tisane
Citronverbenablade /citrongræs / citronkatteurt /molavisk hjertensfryd og stevia
blade efter smag.
Steviaens eneste rolle er at søde teen. Hvis man ikke har stevia kan man søde med sukker / honning eller lakridsrodspulver i små mængder (undgå lakridsrod ved f
orhøjet blodtryk).
6. Blomsterte
Prøv at lave din egen blomsterte. Gode blomster er f.eks.: roser (duftende!), rosengeraniumblomster, lægestokroseblomster, blomster fra mynte og hestemynte, timiansblomster (i små mængder).
7. Iste