Plantning i havens bede

Vælg planter, der passer til jordbunden/jordtypen i din have. Så opnås de bedste vækstbetingelser for planterne. I Danmark findes der mange forskellige jordtyper, men i de fleste haver er jorden som regel en blanding.

Ved plantning i havens bede skal du grave et tilpas stort hul, der er større end selve potteklumpen, så der er plads til rødderne. Er det barrodsplanter, skal hullet være så stort, at rødderne ikke bliver bøjede, når du planter. (Barrodsplanter betyder planter med bare rødder, dvs. planter, der er taget op i planteskolens marker, bundtet og lagt på køl, og som sælges uden potte). Når hullet graves så undgå at blande det øverste muldlag med råjorden længere nede. Jorden i bunden af hullet løsnes godt med en greb inden plantning.

Hvis der plantes træer og buske købt i potter, kan de evt. stilles i en spand vand i en times tid, inden de plantes, så de bliver godt vandmættede. Løsn forsigtigt rødderne på planten. Er rødderne begyndt at vokse i ring i potten, skal deres cirkelvækst brydes ved at skære rødderne over med en kniv eller saks ca. 5 cm ind i potteklumpen 3-5 steder. Hvis der er tegn på udgåede rødder, klippes de af. Er det muligt, så spred rødderne godt ud og dæk jord på. Det er vigtigt at plante i samme dybde som planten stod i potten. Eneste undtagelser er dog roser og klematis, der skal ca. 10 cm dybere i jorden. Plantes roser højere, er der stor risiko for vildskud.

Eftervand grundigt for at opnå god fugtighed og for at få jorden til at falde godt ned omkring rødderne. Dæk til sidst jorden med et lag kompost for at holde på fugten og forhindre ukrudt.