Krydderurter - Planteoversigt

Salgsinformation


Krydderurter
Forventet salgstidspunkt: april-oktober
Med forbehold for udsolgte planter.

Have-merian

Origanum majorana

Have-merian er en oftest etårig krydderurt med en delikat, sød og let-krydret smag. Den vokser i næsten al slags jord men trives bedst i en løs og kalkholdig jord på et solrigt sted. Oregano, Origanum vulgare (også kaldet vild merian), er stærkere i smagen end have-merian. Både merian og oregano bruges både friske og tørrede i maden, og en te brygget på bladene af oregano eller merian anbefales bl.a. mod hovedpine. Havemerian har små ubetydelige hvide blomster Der findes et utal af arter og sorter i Origanum-slægten.

 

Sød Aztekerurt

Lippia dulcis 

Flerårig urt, der bliver ca. 15 cm høj. Det er en robust plante,  der også er velegnet som hængeplante. Får små hvide blomster. Bladene er utroligt søde i smagen, enda mere end sukker. Den har en spændende sødlig duft. Har været meget anvendt i Mexico og Mellemamerika som sødemiddel.og lægemiddel. (Bl.a. mod bronkitis, astma og kolik).  Kan anvendes i desserter og i te. Overvintring frostfrit.

 

Jordbærmynte

Mentha x villosa 

Jordbærmynte er en fin lille mynte, der ikke breder sig så voldsomt. Højde ca. 30-40 cm. Blomstrer i juli-august. Trives i sol og halvskygge i en næringsrig jord.  Har en fin jordbærduft og er god til at drysse i salater og desserter. Tiltrækker bier og sommerfugle.

 

Chokolademynte

Mentha x piperita 

Chokolademynte er en flerårig og meget hårdfør krydderurt. Højde ca. 40-80 cm. Blomstrer med rødviolette blomster i juli-august. Trives både i sol og skygge i en fugtighedsbevarende og næringsrig jord. Planten har en kraftig pebermynteduft med et strejf af chokolade. Den er velegnet til urtete, i grøntsagsretter, på desserter og i læskedrikke. Planten tiltrækker bier og sommerfugle.

 

Bjergmynte

Calamintha nepeta ssp. nepeta 

Bjergmynte er en flerårig velduftende krydderurt/staude. Højde ca. 40 cm. Den blomstrer med svagt lilla blomster i juli-september. Fuld sol eller halvskygge. Vokser i en veldrænet jord. Tåler en del tørke. Den er vinterhårdfør men tåler ikke at overvintre i en meget fugtig jord. Anvendes i nogle lande i te, men anbefales ikke herhjemme p.g.a. polygonindholdet. God biplante. Spreder sig ikke nær så aggressivt som almindelige mynter.

 

Lakridsrod (Glat lakrids)

Glycyrrhiza glabra 

Lakridsrod er en buskagtig staude, der sagtens kan overvintre i Danmark. Rodnettet består af en dybtgående pælerod med kraftige siderødder. Den trives bedst i let skygge under en busk. Den kan brede sig kraftigt, derfor er det en god ide at grave den ned i en spand. Kan først anvendes når planten er ca. 3 år. Ekstrakt fra de tørrede rødder bruges til fremstilling af lakrids. Lakridsrod kan tygges eller anvendes til urtete.

 

Fliget vejbred

Plantago coronopus 

Mange betragter vejbred som ukrudt, men den kan faktisk spises. Det er de friske, nye blade om foråret, der er bedst.  Fliget vejbred er ikke bitter og den er dekorativ i salatskålen. Den er normalt etårig, men kan overvintre, hvis ikke frosten er for hård. Den kan fint overvintre i et drivhus.

 

Cypresurt

Santolina chamaecaparissus 

Cypresurt er en 30-50 cm høj tørketålende flerårig urt, som er god til stenbedet.. Den har været dyrket siden Middelalderen. Vokser godt i sandholdig, veldrænet jord. Den har gråligt løv og små gule knapblomster i juli-august.  Smagen er bitter og den kan anvendes ligesom malurt til at krydre fede retter, så de bliver lettere at fordøje. Blomster og blade kan drikkes i te ved ondt i maven.

 

Rød basilikum

Ocimum basilicum 

Rød basilikum er en enårig urt. Der findes flere forskellige sorter. Den trives bedst i drivhus eller i vindueskarmen, men kan også stå udenfor i en lun og solrig krog. Man skal jævnligt høste af planten, jo mere man plukker, jo mere skyder den.

 

Jiaogulan - Sød teranke

Gynostemma pentaphyllum 

Jiaogulan er en kinesisk lægeurt som har et stort indhold af antioxidanter. Noget tyder på, at den har de samme virkninger som ginseng, men det er ikke færdigundersøgt. Planten er en frodig, hurtigtvoksende og flerårig, klatrende plante med slyngtråde. Den er i græskarfamilien. Den kan godt tåle lidt frost, hvis den vinterdækkes. De unge skud, der har en let anissmag kan anvendes i salater og i te. Kan også dyrkes som stueplante.

 

Mexicansk estragon - Lakridstagetes

Tagetes lucida 

Lakridstagetes er en etårig/flerårig lidt sart krydderurt. Kan overvintre frostfrit et lyst sted. I løbet af sommeren får den stande af gyldengule små blomster. Blade og blomster kan bruges som erstatning for estragon. Har en intens lakridssmag. God til fisk, desserter, syltetøj og i te. Vokser bedst i sol i alm. havejord, tåler også let og næringsfattig jord.

 

Vestindisk (ægte) citrongræs

Cymbopogon citratus 

Denne art af citrongræs har kraftige bladskeder og dufter kraftigt af citron. Den anvendes især i asiatisk mad. Bladene kan høstes og fryses. Den æteriske olie er antibakteriel og beskytter tarmens slimhinder. Olien bruges også i myggespray. Trives i en veldrænet, næringsrig jord og i høj luftfugtighed. Solrigt og varmt. Kan også dyrkes i vindueskarmen. Den er flerårig, hvis den opbevares frostfrit.

 

Citronbasilikum

Ocimum basilicum var. citriodorum 

En basilikum med en lækker og aromatisk citronsmag, der både kan bruges til mad, desserter og te. Den er især god til fisk og skaldyr. Trives bedst i drivhus eller i vindueskarmen, men kan også stå udenfor i en lun og solrig krog. Man skal jævnligt høste af planten, jo mere man plukker, jo mere skyder den.

 

Kanelbasilikum

Ocimum basilicum 

Kanelbasilikum er en noget anderledes basilikum, som dufter og smager sødt og krydret af kanel.  30-40 cm høj. Det bliver en flot, kraftig plante. Den er nem at dyrke. Mørkviolette blomsterstande med små lysviolette læbeblomster. Stænglerne har et lilla skær. Både blade og blomster er spiselige.

 

Æblemynte - (Rundbladet mynte)

Mentha suaveolens 

Flot, kraftigvoksende og meget vinterhårdfør mynte. Højde ca. 40-70 cm. Vokser bedst i fuld sol. Det er en urt, der er oprindeligt hjemmehørende i Danmark.  Den får ikke mynterust. Den smager sødligt af æble og den er god i retter Planten er meget vinterhårdfør.

 

Rosmarin

Rosmarinus officinalis

Rosmarin er en stedsegrøn, flerårig krydderurt og kan nå en højde på op til en meter. Den får blålilla blomster sidst på foråret. Plantes i en sandet og veldrænet jord i sol og læ. Skal opbevares i drivhus om vinteren eller opad en sydmur dækket med grene. Tåler ikke overvintring i meget fugtig jord. God at krydre lam, fjerkræ og vildt med. Trives godt i krukke.

 

Citronmelisse/hjertensfryd

Melissa officinalis

Citronmelisse er en flerårig, citronduft-ende krydderurt. Den blomstrer i juli-august med små gule læbeblomster. Det er en rigtig god biplante. Den kan klippes ned i juni, så får den nye skud. Den trives i en næringsrig og ikke for tør, men veldrænet jord i sol/halvskygge. Planten kaldes også for hjertensfryd, da den virker beroligende på hjertet. Anvendes i salater, i fisk og i bagværk. God i te, brug 3-4 kviste i 1 liter kogende vand. Skal trække under låg.

 

Salvie ’Blue Angel’

Salvia patens

En rigtig flot prydsalvie, med meget smukke dybblå blomster. Bliver ca 60-70 cm cm høj. Flerårig, men tåler ikke frost. Har man en gang haft denne salvie er den en must i haven, nær terrassen eller i en krukke. Blomsterne er fine i enhver salat, dessert eller drinks. Knolden kan overvintre som geogineknolde. Salvia patens findes også i andre farver, hvid, lysblå og let rosa.

 

Vintersar/Bjergsar

Satureja montana

Det er en nøjsom og vinterhårdfør staude/krydderurt med små hvide blomster og den har stedsegrønne blade.  blade.. Bliver 30-40 cm høj. Trives i en veldrænet gerne sandet jord. God i et stenbed. Vintersar har en lidt skarp pebret smag og anvendes i fiskeretter, i supper og som krydderi i salami og rullepølse.. Den kan også bruges i salatdressinger, i syltede produkter og i kryddereddike. Fantastisk god plante til bier, svirrefluer og andre nyttige insekter.

 

Fransk estragon

Artemisia dracunculus

Fransk estragon er en vitamin- og mineralrig krydderurt. Kan blive op til 50 cm høj. Udendørs plantes den et beskyttet sted, evt. op ad en sydmur, hvor der er sol/halvskygge og læ. Den er vinterhårdfør. Den vokser bedst i en veldrænet og let jord. Er en vigtig ingrediens i fransk madlavning. God til sovs, fisk, fjerkræ, eddike og i salater.

 

Sommersar

Satureja hortensis

Kaldes også for bønneurt. Sommersar, som er etårig, bliver op til 40 cm høj med tynde, røde, hårede og forgrenede stængler. De smalle blade er mørkegrønne og besat med små oliekirtler. Blomstrer i juli med lyslilla, rosa eller hvide blomster, der sidder i bladhjørnerne. Bladene er aromatiske og smager peberagtige og kan bruges som erstatning for peber i en skånekost.   Blade høstes gerne, før planten går i blomst, og bruges friske eller tørrede. De mindsker den grimme lugt af kål og bønner.  Sommersar kan f.eks. bruges i salater og som krydderi til fisk og lam.

 

Appelsintimian

Thymus fragrantissimus

Flerårig ca. 20 cm høj urt med kraftig vækstform, et smukt gråligt løv og med en dejlig appelsinduft. Ret hårdfør. Holder af fuld sol og en letsandet  havejord med et godt dræn, da det er en steppeplante. God i te og salater.

 

Tyrkisk dragehoved/Moldavisk citronmelisse

Dracocephalum moldavica

En lille kompakt, smuk enårig krydderurt med kønne lyseblå blomster der blomstrer midt på sommeren. Planten bliver 30-40 cm høj og sår typisk sig selv til året efter. Smager og dufter svagt af citron. Supergod til the og i en sommerbuket. Tiltrækker nyttige bier.

 

Citrontimian

Thymus x citriodorus

Flerårig stedsegrøn krydderurt der bliver 15-30 cm høj. De forholdsvis store, grønne blade  har en markant citronduft.  Får mange tætsiddende rosa/lyserøde blomster i juni-aug. Trives i fuld sol og alm. veldrænet, let sandet jord.

 

Alm. timian/havetimian

Thymus vulgaris

Havetimian er den mest almindelige kryddertimian. Den er hjemmehørende i Sydeuropa og vokser vildt på varme steder med tør, mager kalkholdig jord. Det kan  være et utroligt smukt syn, når den står blomstrende med fine læbeblomster i farver fra det hvidlige til næsten lilla. En kraftigt duftende plante, som insekterne virkelig får hentet en masse nektar fra. Den bliver 30–40 cm høj. Klarer sig fint i det danske klima, man skal bare sikre, at den ikke drukner om vinteren. Timian er en meget brugt og værdsat krydderurt. Desuden er det en flot prydplante som bunddække, til stenhaven og i krukker.

 

Ambra

Artemisia abrotanum

Ambra er en delvis stedsegrøn, buskagtig krydderurt/staude med en højde på op til 90 cm. Trives i sol/tåler halvskygge. Let jord der er moderat fugtig. Bør vinterdækkes. Små grønlig-gule blomster i august-september. Bladene har en stærk, sødlig citronagtig duft og kan anvendes i aromatiske eddiker, duftevand og potpourri. Kan med fordel plantes i nærheden af tomatplanter, kålplanter og roser da dens duft virker frastødende på mange skadelige insekter. Tørrede blade anvendes som mølmiddel.

 

Kvan

Angelica archangelica 

Kvan er en to-årig skærmplante. Det er en nordisk plante, bragt til Danmark af vikingerne, der dyrkede planten som køkkenurt i de såkaldte kvangårde. Kan blive op til 1,8 m. Blomstring sidst på sommeren med klaser af gulgrønne blomsterhoveder. Sol/skygge. Fugtighedsbevarende jord. Er vinterhårdfør. Planten har en mild aromatisk smag, der er god til frugt og osteretter. Frø, stængel og rod anvendes som krydderi i snaps. Stænglerne kan kandiseres, smager næsten som sukat. Tørrede blade kan bruges til urtete. Planten blev kaldt Nordens ginseng er blevet anvendt mod utallige lidelser f.eks. influenza, forkølelse og betændelsestilstande.  

 

Vietnamesisk koriander

Polygonum odoratum


En vækstvillig pileurt, der kommer fra Asien. Planten er flerårig, men dyrkes ofte som enårig, og den bliver op til 50 cm høj. Placering i halvskygge/skygge. Fugtighedsbevarende jord, planten er vandkævende. Tåler ikke frost, overvintring indendøre, hvor den er en fin stueplante.  Friske blade og skudspidser dufter som koriander, men er dog lidt mildere. I Asien bruges den især til suppe og sammenkogte retter, men den kan selvfølgelig bruges til alt, hvor man ellers ville bruge korianderblade. Den tåler at koge lidt med i den varme ret.

 

Ananassalvie

Salvia elegans


Særdeles velduftende, flerårig 60-80 cm høj krydderurt/busk der får røde, rørformede blomster sidst på sommeren. Bladene har en kraftig duft af ananas og er gode til fjerkræ, fisk, te, drinks, ost og potpourri. Blomsterne tiltrækker insekter og planten trives bedst i fuld sol og læ på en næringsrig og fugtig jord. Knib topskuddene i løbet af sommeren for at opnå en buskagtig form. Trives godt i krukke. Skal overvintres lyst og frostfrit.

 

Gylden Ananassalvie

Salvia elegans ’Golden delicius’


Særdeles velduftende, flerårig, 60-80 cm høj krydderurt/busk der får røde, rørformede blomster sidst på sommeren. Denne sort har flotte gyldne blade. Bladene har en kraftig duft af ananas og er gode til fjerkræ, fisk, te, drinks, ost og potpourri. Blomsterne tiltrækker insekter og planten trives bedst i fuld sol og læ på en næringsrig og fugtig jord. Knib topskuddene i løbet af sommeren for at opnå en buskagtig form. Trives godt i krukke. Skal overvintres lyst og  frostfrit.

 

Solbærsalvie

Salvia microphylla 


Salvie med små, ovale græsgrønne blade og røde blomster der har en dejlig duft af solbær. Det er en flerårig busk, ca. 80 cm høj og er nok den mest hårdføre af frugtsalvierne. Den kan klare en overvintring udendørs hvis den tildækkes. Overvintres dog bedst frostfrit, lyst og køligt. Bladene bruges til krydderi og er gode til te. Blomstrer i juni, juli og blomsterne bruges om pynt på desserter og kager. God som krukkeplante på et solrigt sted.

 

Citronverbena

Aloysia citriodora 


En stærkt citronduftende lille flerårig busk/krydderurt. Bladene har en lækker citronsmag og kan bruges i stedet for citron. God til bl.a. te, marmelade, kager, desserter, fisk, fjerkræ, salat, kryddersalt og snaps. Stive grene med aflange lysegrønne blade og bittesmå hvide blomster. Kan dyrkes i drivhus eller stor krukke på terrassen og kan blive fra 60 cm op til 1-2 m høj. Trives bedst i fuld sol og læ. Skal overvintres frostfrit, køligt og lyst. Beskæring forår for at holde busken tæt.

 

Karryplante

Helichrysum italicum 


Flerårig stedsegrøn (grå) karryduftende halvbusk/krydderurt der bliver 30-60 cm høj. Har en mild karrysmag. Den kan anvendes i ris- og grønsagsretter i begrænset omfang og til eddike og kryddersnaps. Man spiser ikke bladene, men kasserer dem efter brug - ligesom laurbærblade. Afkog af planten kan anvendes som maveregulerende middel. Selvom planten kaldes karryplante så har den intet med blandingskrydderiet karry at gøre. Blomstrer med små gule kurvblomster i juni-juli. Fuld sol i veldrænet, gerne kalkholdig jord og kan tåle en del tørke. Bør vinterdækkes.

 

Basilikum

Ocimum basilicum x kilimandscharicum ’African Blue’ 


Frodig, flerårig og busket krydderurt, der kan blive op til 80-90 cm høj. Dens blade og stilke har lilla bladnerver. Blomsterne er rødviolette. Bruges også i te. Fuld sol og læ eller i drivhus i næringsrig, fugtighedsbevarende jord.  Plantet mellem tomaterne i drivhuset holder den flere skadelige insekter på afstand. Overvintrer ved mindst 10 grader og så lyst som muligt. Jorden skal holdes tør om vinteren. Blomster og blade anvendes frisk i salater og i kød- og pastaretter.

 

Alm. Isop (Ægte isop)

Hyssopus officinalis 


Flerårig, stærkt duftende 40-50 cm høj halvbusk/krydderurt. Planten har en stærk, let bitter og pebret smag og anvendes i små mængder som krydderurt eller drikkes som te. De knuste blade er desuden et glimrende sårhelende middel. Planten er stærkt bakterie- og virushæmmende, fordøjelsesfremmende og beroligende. Den bør ikke anvendes medicinsk af gravide og ved for højt blodtryk. Blomstrer i juni - august med blåviolette blomster. Findes også i en hvid og rosa farve. Bladene er linjeformede og skinnende. Dekorativ i staudebedet eller krydderurtebedet i fuld sol og i en tør og kalkrig jord. Tiltrækker sommerfugle, svirrefluer og bier. Vinterhårdfør. Snegle og kålorme hader isop!

 

Anisisop / Indianermynte

Agastache foeniculum 


Dejlig duftende 50-60 cm høj, flerårig plante, som selvsår sig villigt. Vokser i alm. jord og gerne et tørt og solrigt sted. Anisisop har lakridsduftende blade og nektarfyldte oprette violette blomsteraks i juli-oktober. Hele planten dufter meget kraftig af lakrids. Anisisop er en virkelig god nektarplante, honningbier, humlebier, sommerfugle og svirrefluer er vilde med den. Desuden er de små natsommerfugle også meget interesseret i den, de flyver til den i skumringen. Planten stammer fra Nordamerika og blev anvendt af indianerne som et febernedsættende middel og mod forkølelse og hoste. Man kan lave en fremragende te af planten, både af de friske blade og de tørrede blomster. Børn elsker at spise bladene, der smager af lakrids. Det er også en god snapseplante.

 

Teblomst

Micromeria fruticosa 


Flerårig. 40-60 cm høj. Lille, fin krydderurt/ lægeplante fra bjergområderne og langs kysterne af Middelhavet. Fin og delikat citrus/mynte smag. Velegnet til te og i madlavning. Er kendt for en lang række medicinske virkninger - bl.a. antiseptisk og så holder den insekter og skadedyr på afstand. Tørketålende.