Æblepresning

Økologiens Have har 2 æblepresseranlæg, som man kan leje på timebasis og presse sine overskudsæbler til den dejligste æblemost – lige til at gemme i fryseren. Dejligt vitamintilskud til hele den lange vinter.

Saften kan fryses ned, og efter optøning kan den holde sig ca. 5 dage i køleskab.

Husk at

  • Bestille tid i forvejen, så du ikke går forgæves. Bestil helst tid direkte i kalenderen. Alternativt på havens mail mail@okologienshave.dk eller på mobil 24 96 30 15 (gerne sms)
    Æblepresning er muligt som nævnt ovenfor. Se ledige tider i kalenderen.

 

Og husk også at:

  • Skylle æblerne hjemmefra og medbringe en kniv til afskæring af råd på æblerne. Pletter og skurv er ok.
     
  • Medbringe beholdere eller plastposer til saften. De fleste bliver overraskede over mængden af saft. Det er en god ide at have nogle krus med, så man kan smage på mosten undervejs. Det smager fantastisk!
     
  • Du kan også medbringe ting til at give smag og farve: en revet rødbede giver lyserød most, ingefær giver smag til mosten
     
  • Skylle kværne, presse og presseklæder grundigt efter brug. Ellers sætter den søde æblesaft sig fast og ødelægger presse og kværn.
  • Hvis du har mindre børn med, kan det være en god ide med høreværn til dem da frugtkværnen larmer en del.


Æblemostpressen virker ved hjælp af hydraulik, og den er nem og hurtig at anvende.

Af 25 kg æbler får man 15–20 liter most. Bemærk: mosten bliver lidt mørk efter kort tid. Det skyldes, at de findelte æbler når at blive en smule iltede.

Fremgangsmåde:
Start med at kværne de rene æbler i den elektriske kværn. De raspede æbler lægges derefter lagvis, indsvøbt i klæde, mellem 7–8 plastplader i mostpressen. Derefter presses sammen. Saften begynder at flyde ud af æblerne, allerede inden man begynder at presse pladerne sammen.

Nybegyndere kan presse 30-40 kg æbler i timen. Øvede noget mere.

God fornøjelse.