Æblepresning

Økologiens Have har 2 æblepresseranlæg, som man kan leje på timebasis og presse sine overskudsæbler til den dejligste æblemost – lige til at gemme i fryseren. Dejligt vitamintilskud til hele den lange vinter.

I Økologiens Have har du mulighed for selv at fremstille æblemost. Saften kan fryses ned, og efter optøning kan den holde sig ca. 5 dage i køleskab.

Der kan presses æbler hver tirsdag og torsdag, samt hver weekend.
 

Husk at

  • Bestille tid i forvejen, så du ikke går forgæves. Bestil gerne tid direkte i kalenderen. Alternativt på havens mail mail@okologienshave.dk eller på mobil 24 96 30 15 (gerne sms)
    Æblepresning er muligt tirsdage og torsdage, samt i weekenden. Se ledige tider i kalenderen.

Har du brug for vejledning til at bestille tid i kalenderen, så finder du hjælpen her.

Og husk at:

  • Skylle æblerne hjemmefra og medbringe en kniv til afskæring af råd på æblerne. Pletter og skurv er ok.
     
  • Medbringe beholdere eller plastposer til saften. De fleste bliver overraskede over mængden af saft. 
     
  • Du kan også medbring ting til at give smag og farve: en revet rødbede giver lyserød most, ingefær giver smag til mosten
     
  • Skylle kværne, presse og presseklæder grundigt efter brug. Ellers sætter den søde æblesaft sig fast og ødelægger presse og kværn.


Æblemostpressen virker ved hjælp af hydraulik, og den er nem og hurtig at anvende.

Af 25 kg æbler får man 15–20 liter most. Bemærk: mosten bliver lidt mørk efter kort tid. Det skyldes, at de findelte æbler når at blive en smule iltede.

Fremgangsmåde:
Start med at kværne de rene æbler i den elektriske kværn. De raspede æbler lægges derefter lagvis, indsvøbt i klæde, mellem 7–8 plastplader i mostpressen. Derefter presses sammen. Saften begynder at flyde ud af æblerne, allerede inden man begynder at presse pladerne sammen.

Nybegyndere kan presse 30-40 kg æbler i timen. Øvede noget mere.

God fornøjelse.