Faste aktiviteter i Økologiens Have

Økologiens Have danner gennem året ramme om mange forskellige aktiviteter og arrangementer: markeder, workshops, foredrag, skolearrangementer, koncerter m.v. På siden: "Det sker", kan du løbende følge med i, hvad der er på kalenderen.

Det er også muligt at leje Havens store væksthus til egne arrangementer såsom fødselsdage, firmaevents m.v.

Kontakt os for yderligere information.

Hvis du har en god idé til et arrangement eller aktivitet i Økologiens Have, hører vi meget gerne fra dig.

 

Havens store væksthus

Havens gæster kan i det store væksthus nyde mad og drikke eller blot sidde og hvile en stund. Væksthuset anvender vi også til café, musik, workshops, kurser, foredrag m.v.

Rundvisninger

Offentlige rundvisninger
Hver søndag kl. 14.00 fra skærtorsdag i påsken til og med efterårsferien uge 42 er der temarundvisninger i Haven. Nogle af disse rundvisninger er inkluderet i entreen, andre er deciderede kurser, hvor der er en mindre egenbetaling. Når temarundvisningerne er på programmet kan du læse mere under: Det sker.

Æsel- eller ponytræk

Alle tirsdage i skolernes sommerferie kl. 11 - 12 samt kl. 14 - 15 er der æsel- eller ponytræk

Bålmad

Alle torsdage i skolernes sommerferie kl. 11 - 14 laver vi mad over bål.

Skt. Hans Aften

Hvert år holdes der Sankt Hans aften i Haven, med stort bål, tale, musik, mad og drikke.

Grøn Festival

Vores rigtig store arrangement!

Hvert år sidst på sommeren afholdes en grøn festival med udstillere/boder, underholdning, grøn debat m.v. Som regel er det den sidste søndag i august, men det vil blive publiceret hvert år i god tid.

Se billeder fra Grøn Festival 2015 og 2016 her..

Tilmeld dig evt. nyhedsmailen, så vil du blive informeret.

Æblepresning

I Økologiens Have har du mulighed for selv at fremstille æblemost. Saften kan fryses ned, og efter optøning kan den holde sig ca. 5 dage i køleskab.

Haven råder over en elektrisk kværn og en mostpresse. Dette udstyr koster 100 kr./time at låne.
 

Husk at

  • Bestille tid i forvejen, så du ikke går forgæves.
     
  • Skylle æblerne hjemmefra og medbring en kniv til afskæring af råd på æblerne. Pletter og skurv er ok.
     
  • Medbringe beholdere eller plastposer til saften. De fleste bliver overraskede over mængden af saft. 
     
  • Skylle kværne, presse og presseklæder grundigt efter brug. Ellers sætter den søde æblesaft sig fast og ødelægger presse og kværn.


Æblemostpressen virker ved hjælp af hydraulik, og den er nem og hurtig at anvende.

Af 25 kg æbler får man 15–20 liter most. Bemærk: mosten bliver lidt mørk efter kort tid. Det skyldes, at de findelte æbler når at blive en smule iltede.

Fremgangsmåde:
Start med at kværne de rene æbler i den elektriske kværn. De raspede æbler lægges derefter lagvis, indsvøbt i klæde, mellem 7–8 plastplader i mostpressen. Derefter presses sammen. Saften begynder at flyde ud af æblerne, allerede inden man begynder at presse pladerne sammen.

Nybegyndere kan presse 30-40 kg æbler i timen. Øvede noget mere.

God fornøjelse.

Firmaarrangementer

Økologiens Have kan fint danne rammen om forskellige firmaarrangementer for medarbejder, kunder eller andet. Det kan foregå i Havens store væksthus og rundt omkring i Haven efter aftale. 

Vi kan tilbyde at stå for forplejning, haverundvisning m.v. Kontakt os for yderligere information og en skræddersyet løsning.

Skolearrangementer

Økologiens Have er velegnet til klassearrangementer. Sæt fokus på økologi og brug Haven som undervisningssted. Her kan arrangeres praktiske opgaver og levende eksempler. Havens store væksthus samt borde, bænke og overdækkede siddepladser rundt i Haven kan bruges i undervisningen.

Havens store biodiversitet, over 2.000 forskellige planter og forskellige dyr skaber et godt grundlag for undervisningen. Og i skovhaven er der bistader + undervisningsplancher samt et vandhul med salamandere m.v.

Vi kan også arrangere særlige temarundvisninger for skoleklasser og i øvrigt bistå med planlægning af diverse skolearrangementer. Kontakt os for yderligere information og priser.

Skoleskoven

Det er foreningen Plant et Træ, som har doneret træerne og stået for realiseringen af skoleskoven i samarbejde med Odder Kommune. Alle træerne er plantet af skolebørn. 

Når man ser skoleskoven fra luften har den form som et stort træ. De 52 elipseformede "blade" på træet er hver på 100 m2.

Her kan skoleelever og andre gæster på få timer sætte sig ind i, hvordan de enkelte træarter ser ud på alle årstider. Hvis man skulle finde alle disse 52 arter i landskabet, vil det tage mange uger.

Ved hver af de 52 trægrupper er der informationstavler, som fortæller om træerne.

Mad over bål

Det kan både være sjovt og lærerigt for børn at lave deres egen mad over bål. Vi har forskellige bålkomfurer og andre bålanretninger, udstyr m.v., som kan anvendes. Vi står også gerne for det praktiske forarbejde. Kontakt os for yderligere information, priser m.v.

 

Bigården

Bistaderne er placeret bag vandhullet i skovhaven. De passes af Odder og Omegns biavlerforening. Denne forening står også for en række undervisningsplancher og andet undervisningsmateriale, som er placeret ved bistaderne i Haven. Skoleklasser kan benytte dette i undervisningen ved et besøg i Økologiens Have. I samarbejde med biavlerforeningen kan der også aftales særlige arrangementer med mulighed for at få ekstra indsigt i biernes liv i bistaderne. Kontakt Økologiens Have for yderligere information og pris.

Køb honning i Havens butik
​Biavlerforeningens honningen sælges i Havens butik. Da bier søger nektar i en radius på op til 5 km, stammer nektaren ikke udelukkende fra Havens økologisk dyrkede planter. Om foråret henter bierne det meste af deres nektar fra de nærliggende rapsmarker, og om sommeren trækker de på planterne i Haven. Honningen, som Haven sælger, kan derfor ikke klassificeres som økologisk.

Børnefødselsdag

Økologiens Have er også et ideelt sted at fejre børnefødselsdag eller afholde andre arrangementer for børn. Havens store væksthus er velegnet, når alle skal samles indendørs, og i selve Haven er der gode muligheder for at lege, klappe Havens mange dyr m.v.

Vi kan fint stå for den nødvendige forplejning. Kontakt os for yderligere information, reservation, priser m.v.

Plantebyttedag

Den første lørdag i maj - i samarbejde med lokalafdelingen af Haveselskabet.

Salg af økologiske juletræer

I december kan man købe økologiske juletræer, og så vidt muligt også økologisk pyntegrønt, adventskranse og dekorationer.